Είδη μελιού

κάστανο

Μέλι κάστανο

Αυτό το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των ανθών της καστανιάς (Castanea sativa). Συνήθως έχει σκούρο χρώμα, που κυμαίνεται από πορτοκαλί έως σχεδόν μαύρο. Τείνει να είναι λιγότερο παχύρρευστο από άλλα μέλια και μπορεί να παραμείνει υγρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη.
Το μέλι από κάστανο έχει έντονη, πικάντικη γεύση με ελαφρώς πικρές επιγεύσεις. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο, μαγγάνιο και βάριο και είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Ιδιότητες: Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες το καθιστούν ευεργετικό για την επούλωση πληγών και τη θεραπεία λοιμώξεων.
Χρήσεις: Ιδανικό με δυνατά τυριά, που χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές ή ως άλειμμα στο ψωμί. Λειτουργεί καλά σε μαρινάδα για κρέατα και είναι εξαιρετικό σε διάφορες συνταγές ψησίματος. 

βελανιδιά

Μέλι βελανιδιάς

Παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν μελίτωμα από βελανιδιές. Πρόκειται για ένα πιο σκούρο σε απόχρωση, συχνά βαθύ καφέ μέλι με λιγότερο γλυκιά από τα ανθόμελα γεύση, με στιβαρή, ξυλώδη και έναν υπαινιγμό καπνιστού γεύση. Είναι παχύρρευστο και μπορεί να κρυσταλλωθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά λιγότερο γρήγορα από τα μέλια νέκταρ.

Ιδιότητες: Περιέχει υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών και συχνά αναζητείται για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Χρήσεις: Το μέλι βελανιδιάς είναι καλό για να γλυκάνει δυνατά τσάγια ή για χρήση σε μαρινάδες κρέατος. 

πεύκο

Πευκόμελο

Προέρχεται από μελίτωμα που παράγεται από έντομα που τρέφονται με χυμό πεύκου και όχι απευθείας από νέκταρ λουλουδιών. Το χρώμα του συνήθως κυμαίνεται από ανοιχτό πορτοκαλί έως πιο σκούρους, πιο πλούσιους τόνους και γενικά είναι αρκετά παχύρρευστο και αντιστέκεται στην κρυστάλλωση λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη. Το πευκόμελο έχει ελαφρώς ρητινώδες άρωμα με ξυλώδεις νότες.

Ιδιότητες: Είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα μετάλλων, αμινοξέων και ενζύμων. Χρησιμοποιείται για τις αποχρεμπτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο σε άτομα με βήχα ή κρυολόγημα.
Χρήσεις: Συχνά χρησιμοποιείται στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα όπου επιθυμείτε ένα λιγότερο γλυκό μέλι. Η πλούσια γεύση του είναι εξαιρετική για το λούσιμο και μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κέικ μπαχαρικών ή συνταγές με μελόψωμο. 

άνθη

Μέλι ανθέων

Παρασκευάζεται από μέλισσες που επικονιάζουν μια ποικιλία λουλουδιών, γνωστό και ως μέλι αγριολούλουδων. Το χρώμα μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται, γενικά είναι ανοιχτό έως μέτριο κεχριμπαρένιο. Μερικά ανθόμελα κρυσταλλώνονται γρήγορα ενώ άλλα παραμένουν υγρά. Η γεύση τείνει να είναι μια πιο ελαφριά, πιο λεπτή, που αντανακλά την ποικιλία των λουλουδιών που επισκέπτονται.

Ιδιότητες: Μπορεί να είναι καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών, με ιδιότητες που ποικίλλουν ανάλογα με τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται. Η σύνθεση και οι ιδιότητες του μελιού ανθέων μπορεί να ποικίλλουν, αλλά συχνά περιέχει μια σειρά τύπων γύρης, που μερικοί άνθρωποι αναζητούν για ανακούφιση από αλλεργίες. Συχνά χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό του πονόλαιμου.
Χρήσεις: Εξαιρετικά ευέλικτο, είναι ιδανικό για γλυκαντικά ροφήματα, σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή ως άλειμμα. 

έλατο

Μέλι ελάτης

Προέρχεται από τους χυμούς των ελάτων, μια άλλη ποικιλία μελιού μελιτώματος.
Συνήθως έχει χρώμα ανοιχτό με μια νότα πράσινου, αρκετά μοναδικό ανάμεσα στα μέλια.
Έχει ήπια, γλυκιά γεύση με φρέσκο, ξυλώδες άρωμα και είναι γνωστό για το εξαιρετικό του πάχος και απαλότητα, με υφή σαν σιρόπι.

Ιδιότητες: Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από πολλά άλλα μέλια και είναι πλούσιο σε ολιγοστοιχεία. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες για το λαιμό και το αναπνευστικό σύστημα.
Χρήσεις: Λόγω της ήπιας γεύσης του, το μέλι ελάτου είναι εξαιρετικό στα τσάγια, επιδόρπια, φρούτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μαγειρικές εφαρμογές.

θυμάρι

Μέλι θυμαρίσιο

Παράγεται από το νέκταρ των ανθέων του θυμαριού και έχει ανοιχτό χρυσαφένιο έως κεχριμπαρένιο χρώμα. Το διακριτικό και στιβαρό, το θυμαρίσιο μέλι είναι γνωστό για την έντονη φυτική του γεύση με μια ελαφρώς πικάντικη άκρη. Συνήθως έχει παχύρρευστη σύσταση και μπορεί να κρυσταλλωθεί σε σφιχτή υφή.

Ιδιότητες: Το θυμαρίσιο μέλι διακρίνεται για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθιστώντας το καλό για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Συσκευασμένο με μέταλλα, όπως χαλκό, βόριο και μαγγάνιο, και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά.
Χρήσεις: Ιδανικό για συνοδεία τυριών, προσθήκη σε ελληνικό γιαούρτι ή χρήση σε μαρινάδες για κρέατα. 

ερείκι

Μέλι Ερείκι

Προέρχεται από το νέκταρ των ανθέων της ερείκης και έχει γενικά κοκκινωπό-κεχριμπαρένιο έως βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.Το μέλι ερείκης έχει έντονη, πικάντικη γεύση και υφή σαν ζελέ όταν είναι φρέσκο.

Ιδιότητες: Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα επομένως χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, για προβλήματα νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.
Χρήσεις: Ιδανικό ως άλειμμα σε φρυγανιές, για συμπλήρωμα αλμυρών πιάτων ή στη ζαχαροπλαστική σε μικρές ποσότητες λόγω της έντονης γεύσης του. 

Το βιολογικό μέλι και τα προϊόντα μέλισσας έχουν το χώρο τους

Επικοινωνία

Αμύντα 15, Σέρρες, 62124

+30 6976827343

melihoros@gmail.com

Καλέστε μας για παράδοση στο χώρο σας